top of page

Kehittyvä asiantuntijuus II
Tässä sivulla esittelen Kehittyvä asiantuntijuus II - opintojakson ammatillista kehittymistäni sekä avaan projektin kulkua. Opintojaksolla työskentelimme ryhmänä Tiia Virtasen sekä Hanna-Mari Suojasen kanssa. Olemme tehneet aiemmin yhdessä töitä ja tiesimme että ajatukset asettuvat sopivasti yhteen niin, että kykyä kriittisyydelle ja kehittymiselle ryhmämme sisällä löytyy. Vallitsevan tilanteen vuoksi niin ryhmän sisäinen työskentely, mutta myös yhteistyö Jokivarren koulun kanssa tapahtui etäyhteyksin. Opas ja kuvakortit toteutettiin sähköisenä materiaalina.
Kiitos Hanna-Mari ja Tiia!
Opintojaksokuvauksesta:
Opintojakson tavoitteena on muun muassa syventää osaamistaan valitulla aihealueella, kehittää toimintaterapeuttista osaamista, toimia eettisesti ja sosiaali- ja terveysalan arvojen mukaisesti. Tavoitteena on hankkia, tuottaa ja soveltaa alaan liittyvää tutkimustietoa ja ammattitaitoa. Tavoitteena on myös toimia kriittisesti ja arvioida omaa toimintaa analyyttisesti.
Abstrakti
Toimintaterapeuttiopiskelijat Hanna-Mari Suojanen, Tiia Virtanen ja Pihla Sormunen STT18S1
AISTIHAASTEISSA TUKEMINEN KOULUYMPÄRISTÖSSÄ -OPAS
Sensorisen integraation teoria perustuu Jean Ayresin tutkimustyöhön. Hänen teoriassaan sensorinen integraatio tarkoittaa aistitiedon käsittelyä keskushermostossa. Sensorisen integraation teoriaa hyödyntävät terapiamenetelmät ovat tutkimuksissa osoittautuneet tehokkaiksi ja vaikuttaviksi. Lucy Millerin työryhmä kehitti Ayresin työhön pohjautuen mallin, jossa aistitiedon käsittelyn häiriö on jaettu aistisäätelyhäiriöön, aistipohjaisiin motorisiin ongelmiin ja aistitiedon hahmottamisen häiriöön.
Sensorisen integraation teoriassa korostetaan erityisesti toiminnan ja aistien kautta saatavan tiedon välisen vuorovaikutuksen merkitystä lapsen kehityksessä ja uusien taitojen oppimisessa. Hyvin toimiva aistitiedon käsittely luo perustan lapsen fyysisten, kognitiivisten ja motoristen taitojen kehittymiselle, jotka yhdessä vaikuttavat mm. lapsen leikkitaitojen kehittymiseen. Sensomotorisen leikin merkitys myös kielenkehitykseen on vahvistunut viimeaikaisissa tutkimuksissa. Toimintojen toistaminen leikin yhteydessä vahvistaa kehittyviä taitoja eli parantaa aistitiedon käsittelyä. Näin ollen vaativammat toiminnot mahdollistuvat ja käsittely kehittyy entisestään. Toimintaterapian ydinajatus lapsen oman aktiivisen toiminnan merkityksestä oppimisprosessissa ja sen vaikutuksesta muun muassa kielen ja ajattelun kehitykseen on siis oleellinen osa Ayresin teoriaa sekä Millerin luokittelua.
Tarve oppaalle nousi Orimattilalaisen Jokivarren koulun erityisluokkien opettajilta. Oppaan tavoitteena on huomioida sensorisen prosessoinnin haasteita luokassa ja tuottaa näissä haasteissa tukevia menetelmiä koulun henkilökunnan käyttöön. Oppaassa hyödynnetään ja sovelletaan sensorisen integraation teoriaa ja mallia häiriöiden jaottelusta kouluympäristössä. Opasta tukemaan kehitimme lisämateriaaliksi myös kuvakortit, joiden avulla lapset pystyvät valitsemaan helpommin tarkoituksenmukaista toimintaa välitunneilla.
Opas on toteutettu verkkomateriaalina ja jaettu sähköisesti koulun henkilökunnan käyttöön. Aineistona on käytetty näyttöön perustuvaa, suomalaista koulutusjärjestelmää ja toimintaterapiaa koskevaa lähdemateriaalia. Oppaan sisällössä on pyritty tasapainottamaan näyttöön perustuvaa teoriatietoa ja käytännön menetelmiä. Oppaasta on pyritty tekemään rakenteeltaan mahdollisimman selkeä ja visuaalisesti miellyttävä.
Valmiin oppaan pituus on 24 sivua. Yhteistyötaho koki oppaan ja kuvakortit heidän käyttöönsä erittäin sopiviksi. Kirjallisen palautteen perusteella opas ja kuvakortit onnistuivat huomioimaan yhteistyötahon tarpeet ja toiveet asiakaslähtöisesti.
Kehittämisprojektin vaiheet
1. Ideointi
2. Suunnittelu
3. Tiedonhaku ja ammatillinen harkinta
4. Oppaan ja kuvakorttien valmistaminen
5. Valmiin tuotoksen esittely
6. Projektin esittely kurssilla ja projektin päättäminen
Palaute



Päädyimme oppaassa selkeään jaotteluun, jossa eksteroseptiiviset aistit (kuulo, maku, haju & näkö) ja aistijärjestelmät (vestibulaarinen, taktiilinen & proprioseptiivinen) käsitellään yksittäisinä kokonaisuuksina. Siten lukija löytää helposti tiedon ja vinkit, joita voi hyödyntää käytännön työssä. Ryhmällemme tärkeä projektiamme ohjaava näkökulma oli juuri se, että teemme oppaasta soveltuvan erityisluokkien kontekstiin.
Jos olisimme kirjoittaneet oppaan toimintaterapeuttiopiskelijoille, opas olisi huomattavasti erilainen. Saimme hyvää palautetta että opas oli helposti käytettävä ja käytännön vinkkejä oli reilusti ja ne olivat toteutettavia ja konkreettisia.
Saimme hyvää palautetta Microsoft Forms- alustalla toteutetun kyselylomakkeen avulla. Sähköisessä lomakkeessa kysyimme muun muassa ulkoasusta, käytettävyydestä, sisällöstä sekä yhteistyön sujuvuudesta. Saimme myös hyvää suullista palautetta esitellessämme valmista opasta yhteistyötahollemme. Saimme myös muiden opiskelijoiden palautetta webinaarissa ja keskustelualustalla. Palaute on ollut positiivista kaikin puolin.
Teimme oppaan lisäksi myös kommunikaatiota tukevat kortit jäsentämään lasten toimintaa ulkoleikkikentällä. Emme kuitenkaan esitelleet kortteja sen kummemmin, sillä suuri osa erityisluokkalaisista käyttävät kommunikaation apuvälineitä ja niiden käyttäminen on jo ennestään tuttua Jokivarren erityisluokkien henkilökunnalle.
"Kiitos vielä hienosta ja meidän arkea tukevasta oppaasta. Teams -kokouksessa jäi kuvakortit käsittelemättä, mutta ne ovat onnistuneita ja ilmiasultaan "
- Jokivarren henkilökunta


"Aivan upea! Hieno työ, visuaalisesti miellyttävä, informativiinen ja selkeä. Olen omassa harjoittelussani myös tätä hyödyntänyt omien asiakkaideni kanssa."
- toimintaterapeuttiopiskelija

Opintojakson jälkeen
Olen oppinut paljon lasten aistisäätelyn häiriöistä ja interventioista, joiden avulla erilaisia aistisäätelyn pulmia voidaan helpottaa. Olen oppinut aistisäätelyyn liittyvistä teorioista, päällimmäisenä A Jean Ayresin Sensorisen Integraation teoriasta sekä Lucy Millerin ja työryhmän aistitiedon prosessoinnin teoriasta, joka pohjaa Ayresin teoriaan.
Tämä opintojakso tukee erittäin hyvin tämän hetkistä harjoitteluani Toimintakeidas Oy:ssa. Asiakkaani ovat päiväkoti- ja kouluikäisiä sekä toimintaterapian tavoitteiden konteksti on usein juuri kouluympäristössä. Olen pystynyt hyödyntämään oppimaani omien asiakkaideni interventioissa, ja olen myös edelleen syventänyt osaamistani aistitiedon käsittelyyn liittyen harjoittelemalla Sensory Processing Measure- arviointimenelmän käyttöä.
bottom of page